Hygroscopische zouten bestrijden

Hoe ontstaan hygroscopische zouten op uw gevel?

Mogelijk is bij opstijgend vocht uw gevel ook aangetast door hygroscopische zouten oftewel muurzouten. Vooral bij verouderde woningen of bij nieuwere woningen waarbij oude bakstenen werden hergebruikt, komt dit wel eens voor. In dit laatste geval zijn de zouten vaak afkomstig door het contact van de gerecupereerde stenen met bv. mestrijke grond. Op die manier is het mogelijk dat deze nitraten al tientallen jaren resideren in uw gevel zonder dat u daar iets van merkt. Dergelijke zouten kunnen ook samen met andere stoffen als mineralen, sulfaten en kalk worden meegevoerd met een regenbui en in het cement dringen. Nog een andere mogelijkheid is dat de kalkmortel van uw woning vroeger in contact is gekomen met door nitraten belast aanmaakwater. Wat de oorzaak ook is, op termijn kan deze zoutafzetting uw gevel ernstig aantasten.

De gevolgen van zoutafzetting op uw gevel

Zout heeft als eigenschap het vasthouden van vocht. En dit is dus precies wat afgezette hygroscopische zouten doen op uw gevel. Deze zouten kunnen veel vocht absorberen uit de lucht. Nitraatbelasting belemmert dat vocht op uw gevel verdampt of opdroogt. Hygroscopische zouten kunnen daardoor meestal niet droog worden afgeborsteld en de zouten blijven kristalliseren. Het oplossen van opstijgend vocht wordt daardoor een pak moeilijker gemaakt. Een permanente behandeling van optrekkend vocht is daarbij haast onmogelijk. Binnenhuis kunnen oplosbare zouten in uw kalkmortel expanderen tot 10 keer hun normale volume en zo ernstige schade toebrengen aan pleisterwerk en verflagen. Het is dus belangrijk om bij het bestrijden van opstijgend vocht rekening te houden met de aanwezigheid van muurzouten. Experten in vochtbestrijding als ons team kunnen nitraatafzetting meteen herkennen en op een goede manier bestrijden. Alleen door ook de hygroscopische zouten aan te pakken, kan uw woning permanent worden behandeld tegen opstijgend vocht.

Hygroscopische zouten aanpakken bij vochtbestrijding

Het is mogelijk om de zichtbare afzetting van hygroscopische zouten efficiƫnt te behandelen. Maar natuurlijk is het eerst noodzakelijk om de oorzaak van de zoutafzetting uit te schakelen. Meestal begint men dus met het afhalen van de aangetaste bepleistering en verflagen. Vaak worden daarna de oplosbare zouten geneutraliseerd. Dit zorgt ervoor dat ze onoplosbaar worden en dat ze uw woning niet langer kunnen aantasten. Hiervoor worden ze ingestreken met een speciaal product dat ervoor zorgt dat ze geen vocht ons team ervoor zorgen dat uw gipspleister niet langer vocht aantrekt. Daarom wordt een extra bufferlaag aangebracht op uw binnenmuur ter hoogte van het probleem in de vorm van een zoutwerend noppenmembraan. Dit membraan wordt aangebracht vooraleer uw binnenmuur opnieuw wordt bepleisterd. Vlekken van zoutafzetting worden gemakkelijk manueel verwijderd met een zachte borstel en zuiver water of in het geval van hardnekkige vlekken kan men kiezen voor het overschilderen van de gevel of wordt op maat een verfpigment aangemaakt in de kleur van uw gevelstenen.